Monday, 2 November 2015

Monday, 26 October 2015

diy chocolate gift

chocolate gift for guests.
individually packed and labelled.
i used clear plastic and wrapping paper.
staple on both ends.
this is fun activity to do with kids.
i did it with my 4 years old daughter.
we enjoy doing it together and told her to count the sweets in malay and english.
let's learning together.


Wednesday, 14 October 2015

gelang nama untuk si kecil

customize bracelet. with names.
semalam ajarkan anakanda yang berusia 4 tahun membuat gelang nama.
suka sangat dia dapat buat gelang sendiri.
eja nama satu-satu.
dapat galakkan anak membaca dengan aktiviti ini.

mudah saja kan.

sesuai juga untuk dijadikan hadiah.
boleh hubungi whatsapp saya untuk tempahan.

011-1941 27 92

Sunday, 27 September 2015

kraf kertas

aktiviti anak-anak ditaska.
anak saya memang teruja dengan aktiviti sebegini.
cikgu kata, siap pegang lebah kertas ini dan tunggu sehingga gam kering.
hihihi.
memang anak saya suka bermain dgn gam,kertas,gunting dan alat2 kraf..

semoga dirahmati Allah selalu..

scrapbooking activity

dah lama tak buat scrapbook..
bila tengok-tengok gambar dalam laptop,
rasa teringin pula nak buat scrapbook.
jadi,
malam tadi saya kumpul tiket-tiket yang selama ni pergi berjalan dan cuba rajinkan diri buat scrapbook.
seronok pula rasanya.
main gam, gunting, pensel warna-warni...

sempat buat satu je malam tadi,
yang ni trip pergi ke kenyir elephant valley di kuala berang.tiket pun ada satu je yang dalam simpanan.
masa pergi tu 2 keping saya beli.
anak-anak dapat masuk free sahaja sebab semua bawah 4 tahun..
ada catatan perjalanan yang saya tulis dlm sampul kecil bertulis 'nota cinta'
dekat ruang yang bertulis precious moments tu saya tulis dialog lucu saya dan encik kesayangan..
buat accordion fold.
icsh.. syoknye buat scrapbook ni.
nanti ada masa boleh print gambar2 dan letak dlm tu..

Tuesday, 15 September 2015

doorgift for birthday

salam..
nak kongsi handmade doorgift for my daughter's birthday party.
bukan jahit. no sew at all sebab pinggang saya sakit dan tak mampu duduk menjahit lagi..

selain daripada makanan,
dalam paperbag polkadot pink,
saya juga masukkan..
pensil warna dan buku mewarna.

untuk buku mewarna, disini saya berikan langkah-langkah saya buat diy coloring book.
(hajat dihati nak lukis sendiri tetapi tidak cukup masa utk realisasikan.. hihi)

  • google coloring pages.(ambil kartun yg disukai. sy ambil gambar kapal terbang, minion, flower, kapal, campur-campur utk boys and girls)
  • paste imej di microsoft word. (satu page 4 keping gambar)
  • fotostat banyak2.
  • potong sekeping kertas A4 kepada 4 bahagian.
  • print gambar cake dan tulis kata2 sebagai cover buku. (saya tulis nama anak dan ucapan terima kasih kepada cikgu dan kawan2)
  • staple biar lekat.
  • hias dengan glitter salotape.
  • siap!


alhamdulillah majlis yang disambut di taska berjalan lancar.
terima kasih cikgu dan kawan2 yaya..

Wednesday, 1 July 2015

bekas pensil dari bahan terbuang

salam ramadhan...

projek bulan puasa ni selain buat sampul raya daripada kertas pembalut hadiah...

ada bahan terbuang?
apa nak buat dengan tin terpakai?

saya guna tin sardin dan tin jagung manis sahaja..
basuh bersih-bersih...
keringkan...
balut dengan kertas pembalut.
siap!

boleh isi macam-macam.
alatulis, pen, gunting, sudu garfu...

Thursday, 23 April 2015

bukan puteri


dulu-dulu dia bercita-cita nak sambung belajar ke luar negara.
nak main salji.
bagaimana rasanya ya.
mesti pakai gaun cantik mcm puteri pusing-pusing gaun kembang sambil senyum pada rumput.(malu)
pastu dia dengar orang kata
"puteri mesti kulit putih.baru cantik."

dia tidak percaya tapi dia sedih.

Monday, 20 April 2015

PROJEK DUIT RAYA

sedang merancang untuk tambah duit poket?
jom bersama kami.
in sya allah kita sama2 berkongsi rezeki.
dropship or reseller.

-projek hari guru
-projek ramadhan
-projek hari raya

berminat boleh emelkan kepada
hatikraf@gmx.com

Tuesday, 24 February 2015

ladybird felt keychain


Ladybird felt keychain in pink...
Waiting to fly
There are four of them
Alhamdulillah..

This is another version of my felt creation
Ladybird keychain in blue
My son said " mom, is there any real ladybird in blue colour?"
Actually i don't know.. Hihihi

Wednesday, 11 February 2015

pencil colour case

i love this!
a cute case for storing my kids' pencil colour.
i sew each line to put the pencil
and then they can roll them.
tadaaa!
easy to keep.
cute to see and hold.
this one i choose green and black.

bantal hiasan felt

alhamdulillah i got my time to made another one pillow.
a simple decoration with the red base ( flannel)
and heart shape of a tree with a bird there.
alone..
black hearts...

#sometimes we feel left out
i'm here today!
want to share my pictures of pilllows i made on the last school holidays.
have fun working with felt.
i love the colours!
it's written "kau untukku" i quote from a malay novel title that i have read once i was in the university.

miss that time. :)

for this pillow i used black felt as the base.
and decorated it with heart shape also with felt.
combination of red polkadot poly felt and red plain felt.
i sew the lines with white thread.
looks like the heart is hanging...
from the one who hold it.. ?
:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...