Saturday, 8 November 2014

ika hatikraf di butik

alhamdulillah, tidak lama lagi barangan handmade ika hatikraf akan berada di butik kawan saya di melaka.
jemput datang ye.
sekarang ini saya sedang menyiapkan kerongsang daripada fabrik dan beberapa kraf menggunakan felt sebagai permulaan untuk diletakkan di butik.
sekiranya ada apa-apa cadangan bolehlah contact hatikraf@gmx.com ye.

Saturday, 18 October 2014

photobook

hai...
salam semua..
nak kongsi hobi baru saya,..
buat album gambar sendiri!
pastu print dalam bentuk buku.
best tau.
harga pulak. boleh dapat DISKAUN!
nak tahu saya beli dimana?
boleh klik disini..
rugi tak beli masa diskaun.
cubalah!

ni contoh gambar2 dalam album ni.

kita boleh edit sendiri guna software yg diberi..
senang je.

nak try? boleh click link INI

kalau kawan2 nak saya buatkan, boleh je...
emelkan pada saya ye.
hatikraf@gmx.com

Saturday, 19 July 2014

Sunday, 29 June 2014

ramadhan datang lagi..

image from google.

jangan sia-siakan ramadhan.
manfaatkan sebaiknya.
LAWAN NAFSU!

Tuesday, 10 June 2014

tutorial kerongsang bunga

alhamdulillah diberikan kesempatan oleh Allah swt untuk berkongsi ilmu lagi.
cara-cara membuat bunga menggunakan kain.
boleh juga guna kain chiffon tetapi saya lebih suka kain kapas kerana senang nak gunting.
okey semoga bermanfaat!

sampul duit raya handmade and personalized

hai..
kembali lagi bersama saya dalam rancangaann...
hehe. koya.
nak tunjuk sampul duit raya yang saya buat khas untuk kaum keluarga,anak-anak, sahabat handai dan siapa sajalah di hari raya tahun ini..
special design.
saya lukis sendiri dan tulis dengan tulisan tangan.
haa... kagum tak?
hihi.segalanya dari Allah jua...
merah menyala!
ada gambar zirafah dan juga biri-biri.
sesuai la untuk kanak-kanak riang ria di hari raya nanti
banyak warna juga saya buat cuma tak siap lipat lagi.
semoga memberi inspirasi...
jom buat sampul raya sendiri!



kerongsang bunga

alahai..
bila ke klinik doktor D minggu lepas,berkenan tengok assistant dia pakai baju kurung kapas warna krim putih dengan bunga kecil-kecil warna pink. ala inggeris gitu.
balik, cari dlm bilik kraf, jumpa kain kapas tapi bukan bunga kecil pink, cuma ada kain kapas polkadot saja.
tak kira,
berkenan juga.
lalu,
teng teng!
jadilah bunga untuk kerongsang.
belum letak tapak kerongsang lagi ni..
tak sabar nak upload. hihi.
kain warna pink.
kegemaran saya juga.
(macam ain maisarah kan? hihi)



bunga warna hitam pun ada!
jangan tak percaye..

seperti biasa,
saya ada disini untuk dihubungi
hatikraf@gmx.com

sampul duit raya 2014

assalamualaikum...
malam tadi entah kenapa saya tidak dapat tidur.
dengan izin Allah,
saya nampak kertas dan gunting.
maka terhasillah beberapa sampul duit raya 2014 punya version.
speperti tahun2 lepas juga, saya menggunakan kertas pembalut hadiah sahaja untuk membuat sampul duit raya ini.
(kan saya pengumpul kertas pembalut hadiah tegar) hehe.
handmade tau.
jom buat sendiri!
ini sampul duit raya kartun.
ada pokok2, ada burung penguin..
warna hijau lembut.
suka!

sampul duit raya ini tema cinta.
chewah... hihi.
yang ni saiz besar, saya gunakan sampul duit raya maybank sebagai ukuran.

versi cintaku luruh di oxford. hihi
takdelah saja bagi nama.
baru habis baca novel ni jadi teringat-ingat.
cinta zuha-falah..

yang ni latarnya warna biru lembut..
salju gitu.

yang ini pula sampul duit raya diy corak abstrak.
sesuaila bagi kat dia yang jiwanya seni.

haa yang ni saya suka.
sungguh edisi terhad.
sampul duit raya corak paisley.
haa jangan ingat musim paisley ni pada kain pasang dan tudung saja tau!

okeysampul duit raya versi sajli.
ada nampak macam frozen tak?

jom segarkan mata dengan pilihan buah-buahan pula!
nanti bulan puasa terliur juga tengok sampul duit raya ni.
baik buat awal-awal.

ini tema apa ye? siap ada kunci segala..
hentam sajalah labu...

last,
tema flower..
biasalah.. orang pompuan kan..

ok selamat ber"diy"

kalau nak beli pun boleh juga, cuma emelkan pada saya=
hatikraf@gmx.com atau isi borang tempahan kat atas.
whatsaapp pun boleh je 011-1941 2792.

Wednesday, 4 June 2014

shawl pin

pin untuk shawl.
pin shawl ni mempunyai penutup di hujung jarum.
ada rantai jadi ia tidak mudah hilang.
senang dipakai. mudah dijaga.
hanya rm 10 sahaja sepasang.

PEMBALUT COKLAT COMEL


personalized chocolate wrapper for teachers gift.
dengan latar polkadot putih hijau,
tulisannya terima kasih cikgu.
di dalamnya adalah gula-gula bulat pelbagai perisa.
sesuai dijadikan cenderahati kepada tetamu pelbagai acara misalnya perkahwinan, pertunangan..hari perpisahan dll

HADIAH HARI GURU

Ini adalah bantal mini yang sya buat untuk hadiah hari guru kepada cikgu-cikgu adik saya.
simple saja dan tiada applique,
yang penting ada ucapan terima kasih dan nama guru.
hargailah guru kerana tanpa mereka anda belum tentu mampu membaca..


selamat hari guru kepada semua yang pernah mengajar saya.
terutama mak ayah dan semua guru-guru..
semoga Alah merahmati kalian di mana saja anda berada.
terima kasih cikgu!

Saturday, 3 May 2014

personal nametag

malam tadi masa tengah lipat baju untuk dimasukkan ke beg anak-anak;
"ibu, tulislah nama kat beg abang.."
makanya dengan rajin dan bersegera,
saya ambil beg yang ada kain felt saya tuh,
ambil gunting kecil,
kemudian gunting huruf-huruf kecil...
seronok pula melayan dia..

saya tak dapat ambil gambar sbb kamera takde dan handphone pun rosak,
so saya google saja gambar beg diorang... ok lah kan.
saya plan nak buat nametag untuk lekat macam brooch,
tapi fikir-fikir takpelah terus gam saja biat lekat terus, takpayah tanggalkan lagi dah...

si putera tu dengan rajin sangat tolong saya gam kan huruf-huruf felt dengan glue gun.
risau juga takut terkena tangan dia.
alhamdulillah semuanya selamat...

ini kakak punya. beg barbie. saya tulis nama dia dengan huruf felt warna biru..

yang ni abang punya.. saya gune felt polkadot hitam putih untuk tulis nama dia..

suke....


my panasonic lumix and samsung s4

first;
*i don't have any digital camera anymore..
it was broken when i tried to capture my model's picture.. hehe.. (salah sendiri la.. cuai)
and my heart was also broken into pieces.... as the camera was not mine actually, its my hubby's. he bought it when he was still working in s.a and before we had married... it has a lot of memory.... although he shows not a pinch of sadness but i know... deep down inside he might feel... a liltle bit of sadness.. (ke saya yg jiwang sangat..hee)

(beginilah lebih kurang rupa kamera kami.. huhu)... payah dah nak cari ganti...

second;
*my handphone was also accidentally broke...
saya terima ini semua dengan redho. insyaallah ada rahmat disebaliknya. yang penting teruskan bersyukur...
layan jek la gambar-gambar yang dicuri dari makcik google ni...

dengan casingnya yg berwarna hijau (tidak sama dengan gambar)
yang kini tinggal kenangan... huhuhukkk
alhamdulillah.. bersyukurlah hatikraf (pesanan untuk diri sendiri)


Monday, 28 April 2014

wedding pillow for anniversary


alhamdulillah i still manage to finish the wedding anniversary pillows ordered by customer from johor.
it took two weeks to make it,
handstiched the applique,
cut the letters and alphabets,
love shape..

and i have to take these pillows to the tailor in my hometown because there were some problems with my sewing machine.
for sewing the flannel.
tengokla hasil kraf yang tak seberapanya ini.
dibuat dengan poly felt dan kain flanel.\dalamnya saya isi dengan fiber.
bukan tak suka kekabu, tetapi kekabu lebih berat dan menyebabkan kos pos menjadi mahal.

ok.
happy anniversary yang kelapan sal dan zali.
semoga bahagia ke akhir hayat.


Monday, 14 April 2014

english cotton ribbon bow (ala vantage)

my hobby when i'm feeling uneasy.
i sew.
and this is the picture that i captured using kak na's samsung galaxy s4.
it's a long story coz my s4 pic was blur.
and my camera was broken few days ago.
takpelah ujian Allah..
redho dan yakin..
insyaallah ada hikmahnya..
oklah.
layankan saja bow tie ribbon ni ye.
menggunakan kain perca kapas english cotton.
suits my daughter very well.
yaya,ibu rindu...



Wednesday, 9 April 2014

header

saja nak simpan header yang lama tu disini..
:)

Wednesday, 19 March 2014

felt pillow for bride and groom

this is the pillow ordered by my customer,sue from jpv selangor.
she wants to give it to her newly-wed friend, poji and ina..

alhamdulillah, i managed to finish sewing these wedding gift pillows in a week.
really enjoy this hobby.
~senyum sampai telinga~
a wish to poji and ina.
have a happy life!
hope they like the beautiful bride and groom applique
with pink-blue theme.
written with felt alphabet on the back "from sue,jpv,selangor"




and this is the second pillow.
same colour,orange (flanel)
i sew the sentence "semoga bahagia hingga hujung nyawa"
hand-stitched. my handmade.
other wishes selamat pengantin baru i use felt and paste flowers on them.


any comments?orders?
011-1941 27 92..


Wednesday, 12 March 2014

felt pillow

musim orang kahwin la cuti sekolah ni kan..
sekarang ni pun saya tengah berhempas-pulas menyiapkan order dari customer untuk dijadikan gift pada pengantin bulan 3 cuti sekolah ni.
memang mencabar jugak nak siapkan sebiji bantal sebab design kena ikut citarasa pelanggan.
tetapi cabaran tulah membuatkan handmade ni unik. ye tak?

gambar yang saya tunjuk ni bukan bantal pengantin sebab yang tu belum siap lagi.
yang ni bantal cenderahati suka-suki je.
saya buat readymade untuk letak kat booth.
alhamdulillah, laku...
bantal ini dibuat dari kain flanel dan applique felt.
berkenan whatsapp je 011-19 41 27 92. senyum sampai telinga

semoga jalinan persahabatan yang dibina kekal hingga ke syurga.
kepada adik-adik yg masih bersekolah,
akak nasihatkan tak payahla bercinta.
dalam islam tak disuruh bercinta dik..
serahkan urusan jodoh pada Allah.
jika kita solehah, Allah akan hadirkan insan soleh untuk kita.
insyaAllah..
jagalah diri, jaga hati hanya untuk suami...
memang susah, memang payah.tapi yakinlah..
Allah Maha Mengetahui.
Pintalah pada Allah sealu agar hati kita kuat.
hapuskan segala rasa cinta monyet yang datang bertandang demi mengelakkan maksiat dan zina.
jadilah hambaNya yang patuh.

nasihat dari akak yang sudah tua dan pernah melalui zaman remaja...

pendrive case

hai..
assalamualaikum semua..
semoga sihat bahagia hendaknya..
malaysia masih lagi berduka dengan kehilangan misteri pesawat boeing 777 MH307.
berdoalah semoga Allah permudahkan segalanya..
hanya Allah lah tempat mengadu.. segala lara dan duka.
tetapi janganlah pula kita lupa pada Dia saat diuji dengan bahagia..

k..
hari ni saya nak tunjuk hasil kraf saya yang dah lama buat tapi takde masa nak upload..
hihihi.... pendrive case. tak tahulah mungkin anda panggil thumbdrive,...
yang ni muat2 je untuk satu pendrive.
boleh pilih design ye..

nombor contact saya.. macam biasa.
boleh whatsapp 011-19 41 27 92 atau click kat order form ye.

pendrive case di atas ni menggunakan kain felt warna kelabu, putih dan maroon.
ada gambar owl,polkadot love shape dan juga boleh request untuk tulisan.


yang ini pula pendrive case lagi. 
saya guna butang untuk mudahkan buka.
di bawah butang ni saya letak "strap" tu alah yang pakai kat kasut jenama pallas zaman saya kecik-kecik dulu sangat popular la kasut pallaz jazz tu. hihi out of topic pulak.

apa-apa boleh add fb saya atau emel hatikraf@gmx.com ye.


Monday, 3 March 2014

handmade birthday card for her

alhamdulillah..
i've made a birthday card for my friend today.
with 3 tier cakes and polkadot design inside.
plus with heart shape green colour.

i also made the envelope special for the card.


dengan doa tulus...
moga bahagia selalu.
sayang kamu.

Saturday, 8 February 2014

coin purse multiusage

bekas pelbagai guna..
hihi.
asalnya saya buat ni untuk bekas letak duit syiling. coin purse.
tetapi kemudiannya ada rakan sepejabat minta saya buatkan untuk dia,
sebagai tempat letak pendrive atau thumdrive.
jadi lah thumdrive case.
saya jahit menggunakan jahitan insang pari di sekeliling menggunakan benang biasa sahaja,
tetapi 4 lembar benang agar kukuh.
felt pula saya gunakan felt jenis keras, atau biasanya crafters panggil polyfelt.
semua applique muslimah felt, dan penguin tu saya jahit supaya lekat elok.
kalau guna gam bimbang nanti cepat tercabut.

k lah..
nanti cerita lagi ye.
ada nak tanya boleh emel saya;
hatikraf@gmx.com atau whatsapp 011-1941 27 92

Friday, 7 February 2014

felt brooches from my heart.. ika hatikraf

felt brooch yang dibuat dengan jari jemari ku.. hihihi
release stress dengan menjahit dan mewarna.
eh, betullah kan.
kain felt yang gebu tu, dengan warna yang terang dan lembut
memang membawa fikiran melayang-layang masa buat brooch ni.
seronok. comel.
ah sudah. terperasan kejap.
whatsapp la ye apa-apa pun.
011-1941 27 92

Wednesday, 5 February 2014

felt brooch new design

hehe.. nak tunjuk brooch yang baru buat. bukannya design felt brooch terkini pun.. cuma saya je yang baru try buat brooch ni. walaupun dah banyak nampak terjual di pasaran, namun nikmat melihat hasil kerongsang yang dibuat sendiri tentulah lain, kan? siap satu pun rasa teruja sangat2 dah! huhu.. berpeluh juga menjahit sambil menjaga anak-anak yang begitu ramai jika ditambah anak tekak, anak didik.. dan anak-anak anak lah.. hihihi..rrfrf
senang je nak buat brooch ni. pelajar pendidikan seni (psv) pun boleh buat. cuma kena sediakan kain felt, gunting, benang dan jarum je.

rasa macam nak buat kit kerongsang macamnilah.
nak galakkan ramai orang hasilkan barang sendiri.
murah-murah dahla jual.
seringgit. ok tak?
kalau ada yang minat boleh beritahu saya ye.
emel hatikraf@gmx.com or whatsapp jelah 011-1941 27 92.

jumpa lagi!

Thursday, 23 January 2014

customized handmade felt pillow


my handmade pillow.
i'm so happy to finish this project this year as the first pillow project for 2014
this is ordered from my loyal customer;
my friend at my workplace.
thanks to her who was very understanding and waited for almost 3 months.
when i first uploaded the half-finished project, she told me that the number were wrong
so i need to fix them.
thats why the pillow in cream color,(right pic)
if u notice, the number were pasted with another felt red in colour and i wrote again the correct number on it.
sew, sew and put some glue to secure it.

i really enjoy sewing them and its really worth when she admire my hand touch.
thanks.


polkadot cotton flower brooch

again. addicted to polkadot. and cotton. and handmade brooch.
waited for so long to find the pearl button accesories to put on the top centre of my brooch.
done! alhamdulillah...
its so cold at terengganu nowadays.
brrr... feeling fresh and energetic!

-ika-

Thursday, 16 January 2014

cloth pantyliners

hi. assalamualaikum and morning.

i woke up with a great feeling today!
yes! i have succeed in my project of sewing my own cloth pantyliners!
it's not perfect.. erm but it really made my day.
i use my english cotton and japanese cotton collection that i usually use to make flower brooch or pencilcase as the cover. and inside of it i put my old tshirt knit cotton.
though i don't have the picture to post here, i googled up the other cloth pantyliners and will upload it to you.
k .. come and try make something! you'll love it. believe me.


~i handstiched them 100% because my sewing machine was "moody" yesterday.
hee..
this pic is taken from google.
not mine.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...