Tuesday, 31 December 2013

tahun baru 2014

assalamualaikum..
memulakan hari di tahun baru 2014 ini dengan senyuman.
insyaallah tahun ini saya akan cuba seimbangkan antara kerjaya, keluarga, serta hobi..
begitu banyak perancangan..
segalanya diserahkan pada Allah s.w.t jua..

namun,
tidak boleh juga terlalu memikirkan dunia sedangkan kita tidak sediakan keperluan akhirat.
mana tahu sampai masanya kita dipanggil olehNya tanpa kita bawa bekalan apa-apa?
semoga kita bahagia di alam sana yang kekal selama-lamanya...

insyaallah.

Thursday, 19 December 2013

aksesori untuk tudung dan shawl/selendang

bila browse internet dan tengok trend shawl/tudung,
ternampak wajah comel heliza helmi ni..
cantiknya dia pakai shawl dengan bow.

berkenan sungguh tengok.

dengan tak semena-mena terus rasa nak buat bow sendiri. diy la ni.

boleh pakai jugak kat tudung.

hihi.

yang atas tu saiz besar macam heliza pakai.
saya buat bow ni menggunakan kain cotton kapas.
yang bawah pula bow accesories saiz kecil sesuai juga letak kat shawl.
bahan saya gunakan kain chiffon yang buat shawl tu.
lembut je.

yang polkadot ni semua bow yang lama dah saya buat,
tapi yang ni saya buat untuk bookmark.
boleh je buat untuk brooch juga.
pelbagai kan lah.
boleh letak pin kat belakang tu, buang papaer clip tu.
recycle jelah..
senang kan?


saya suka polkadot bow yang ni.
kombinasi warna-warni dan latar belakang putih.
nampak kiut sangat.

ini fatin liyana blogger popular tu.
nampak tak bow yang dia pakai?
macam bow yang saya buat kat atas tu, kan?
hihi perasan sekejap.

comelnye la dia ni..
kalau pesakit datang agaknya terus sihat. hihi

ni lagi gambar dia dengan bow kat tudung.
nak buat banayk2 lah..
biar cantik jugak. (adooii nak jugak!)

gambar ni semua amik dari encik google je.
kiut kiut..


yang ni heliza helmi.
pun pakai bow jugak.
geramnye tengok...
sangat cantik!

ok.. sampai sini dulu
nanti saya buat bow lagi saya tunjuk lagi kat u all k...

:)

Friday, 13 December 2013

tutorial bow kain kapas dua layer

dah jumpa pun tutorial nak buat bow dua layer!
hihi.
suke2..
klik sini ye
KLIK

Wednesday, 11 December 2013

bunga zip

haaa inilah bunga zip yang dibuat dari tutorial yg pernah saya post kat sini.
cuma kelopak tu saya buat 5 je..
terpulang kepada citarasa masing-masing.
dah. boleh pakai brooch baru dah..
lekat kat shawl pun boleh. nak jahit terus ke nak letak pin pun takde masalah..
asalkan pandai menggayakan, semua nampak comel!

macam comel je?


link tutorial bunga zip ini KLIK

bantal hiasan untuk sahabat

okey,.. update lagi ye.
hari ni saya cuba ambil masa sikit (sebenarnya banyak. huhu!)
nak siapkan tempahan kawan saya..
sebelum cuti sekolah lagi dia order..
malangnya kesibukan tak sempat menang tangan der..

ni progress nya..
belum siap lagi..
berhenti dulu tapi tak sabar nak update blog..

oleh itu marilah kita meriahkan lagi blog hati kraf ini. hehe.
bantal felt yang dalam proses...
ada strawberry, pokok, pagar, dan tulisan teratak... (hehe ada lagi belum siap gunting huruf)
lenguh juga tau pegang gunting, main tukar-tukar benang ni..
separuh dah jahit dah.. pokok tu, daun, bunga dan daun strawberry tu dah jahit..
hihihi...
tengok strawberi teringat cameron highland la pulak...
uhukk.. nak gi.. nak gi...

ce teka teratak apakah?
berkenan ke nak cite ke leh whatssapp ea..
craft saje tau. takleh tanya benda lain..
whatsapp 011-1941 27 92

tutorial bunga daripada zip

ok hari ni saya nak share tutorial untuk buat bunga dari zip.
tutorial ni bukan saya buat sendiri ye.
saya copy daripada rakan fb. dia ambil daripada pinterest.

senang je nak buat bunga ni. boleh dijadikan kerongsang, pin rambut, hiasan pada kotak pensil, kotak tisu dan lain-lain lagilah. hihi

jom cuba!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...